Weerstand

Griep voorkomen met deze 9 voedingstips


Marina Cluysen

Hoe kan je griep voorkomen?

De griep, ook gekend als influenza, is een zeer besmettelijke ziekte. Het wordt veroorzaakt door een virus. Vaak is er sprake van koorts, gepaard gaande met meer algemene verkoudheidsklachten (hoesten, keelpijn, ...). Vooral in de wintermaanden, het griepseizoen bij uitstek, krijgen veel mensen er mee te maken.

Wil jij de griep voorkomen? Zorg dan voor een goede balans in je leven en let op je voeding. Bepaalde voedingsmiddelen boosten je weerstand en maken je zo weerbaarder. Daarboven op kan je gebruik maken van onderstaande tips:

  • Neem voldoende rust en slaap! Probeer zeker 6 à 8 uur te slapen: een goede nachtrust is onontbeerlijk voor een goede weerstand;
  • Vermijd stress;
  • Kom in beweging, bij voorkeur in de buitenlucht;
  • Was je handen regelmatig en blijf uit de buurt van mensen die kuchen en niezen.

1. Kurkuma

griep voorkomen - kurkuma

Geen worteltje om zonder handschoenen aan te pakken! Letterlijk, want de kleurstoffen van kurkuma zijn zo sterk dat je dagen erna nog met gele vingers rondloopt. Kurkuma staat bol van de antioxidanten. Je kunt het door je warme maaltijden mengen, maar er ook een heerlijk verwarmende drank van maken: kurkuma latte.

2. Eet je groenten op!

Een gouden raad van je moeder vroeger! Verse groenten zijn een super belangrijk onderdeel van je voeding. Zeker in de herfst zijn ze je beste vriend en kunnen ze je helpen griep te voorkomen. Ze bevatten verschillende soorten vezels die je darmbacteriën goed kunnen gebruiken om je immuunsysteem te boosten. In het herfstseizoen is er een resem aan heerlijke, vezelrijke groenten verkrijgbaar. Denk aan alle soorten kolen: bloemkool, spitskool, bloemkool, rodekool, witte kool en savooikool.

3. Bouillon

Vroeger was het vrij normaal dat je een dampend kopje kippensoep kreeg als je de griep had. Vaak was de bouillon hiervoor zelf gemaakt. En maar goed ook, want zelfgemaakte bouillon bevat allerlei stoffen waar je immuunsysteem blij van wordt.

Zelf bouillon maken is een tijdrovende klus maar wel erg lonend. Want na enkele uurtjes heb je een flinke portie heerlijke bouillon. Lekker zo, maar ook de perfecte basis voor allerlei soepen. Ook kun je het makkelijk invriezen.

4. Chilipepers

griep-voorkomen-chillipeper

Chilipepers zijn perfect om in de herfst en winter te eten, ze bevatten verschillende stoffen waaronder capseïne die het slijm in je luchtwegen makkelijker laat oplossen. Ook verwarmen pepers je lichaam van binnenuit en werken ze antibacterieel.

5. Bessen

Bosbessen, bramen, frambozen, … ze mogen niet in je wintermenu ontbreken als je de griep voorkomen wilt. Vaak kun je ze vers verkrijgen, maar ook uit de diepvries zijn ze de hele herfst en winter door te koop. Je kunt er een heerlijke coulis van maken door de vruchten te verwarmen in een pannetje met wat honing. Lekker over je havermout of in je yoghurt.

6. Gember

Gember heeft net als rode peper verwarmende eigenschappen. Zo kan een kopje verse gemberthee je helemaal opkikkeren als je door een herfstbui bent overvallen en nat en koud thuiskomt. Je kan gember ook persen en van het sap een weerstandsbooster maken door het te mengen met vers citroensap en een snufje cayennepeper. Lees meer over gember!

7. Uien

Uien zijn zo heerlijk veelzijdig en maken elk gerecht lekkerder. Maar wist je dat ze ook heel gezond zijn? Zit je neus verstopt dan kun je naast je bed een kommetje gesneden ui zetten. En helemaal herfstig is een heerlijke uiensoep, echt comfortfood en ook nog eens goed voor je weerstand.

8. Vitamine D

griep-voorkomen-vitamine-d

Vitamine D mag natuurlijk niet ontbreken in het rijtje voedingstips om griep te voorkomen. Het zit onder andere in vette vis en eieren. Daarnaast maakt je lichaam ook vitamine D aan als je in het zonnetje zit. Zelfs een waterig zonnetje volstaat om je vitamine D-levels op te laden. Probeer elke dag een half uurtje buiten te komen en wat zonnestralen op te vangen. Het daglicht werkt ook goed om de winterblues te voorkomen.

9. Gefermenteerde groenten

Onze verre voorouders ontdekten dat ze het verrotten van producten konden controleren waardoor er een eetbaar product ontstond dat niet alleen lang houdbaar was, maar vaak ook veel lekkerder dan het rauwe product. Veel natuurlijker dan gefermenteerd voedsel is er bijna niet te vinden. Gefermenteerde groenten bevatten diverse soorten (melkzuur)bacteriën die goed zijn voor je darmflora.

Meer weten over weerstand?

Weerstandscoach

Weerstandscoach

Ontdek ons ​​speciale weerstandsprogramma om jouw natuurlijke afweer dagelijks te verbeteren.

Schrijf je nu GRATIS in!

Laatste wijziging op deze pagina: 20-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >