Gezonde voeding

Glutenvrije recepten voor een allergievrij feestmaal


Marina Cluysen

Een glutenallergie, wat is dat?

Gluten is een eiwit dat voorkomt in tarwe, rogge, gerst, spelt en graanproducten, zoals pasta of brood. Maar daar houdt het lijstje niet op. Ook producten zoals sauzen, bindmiddel en bier bevatten gluten. Bij mensen met een glutenallergie, glutenintolerantie of coeliakie veroorzaakt het een beschadiging van de wand van de dunne darm. Zij mogen in geen geval in aanraking komen met gluten. Een echte oplossing bestaat er niet, je hele leven op je voeding letten, is de boodschap.

Kies voor glutenvrije producten

Met het groeiend aantal mensen met glutenintolerantie, breidt ook het aanbod glutenvrije producten uit. Rijst, aardappelen, groenten, fruit, noten, zaden, vis, vlees, eieren, melk, boter en olie zijn voedingsmiddelen die van nature glutenvrij. Mais, boekweit en haver zijn ook glutenvrij, maar ze komen vaak in aanraking met gluten. Daarom raden we aan om bij deze producten naar de verpakking te kijken. Doe dit ook bij glutenvrije producten uit de winkel zoals glutenvrije pasta, brood en koekjes.

Hoe maak je glutenvrije recepten klaar?

Glutenvrij koken lijkt simpel, maar dat is het niet altijd. Ten eerste moet je de glutenvrije ingrediënten in huis halen. Kies voor een combinatie van groenten, vlees of vis en aardappelen of rijst. Wissel voldoende af, want je eet geen graanproducten meer en deze bevatten vezels, ijzer, vitamine B en foliumzuur.

Wil je wat meer smaak aan je gerecht toevoegen? Breng je gerechten in een handomdraai op smaak met Herbamare Original. Dit is een glutenvrij kruidenzout op basis van zeezout en 12 verschillende, verse kruiden. Het bestaat ook in een natriumarme variant en als glutenvrije bouillon.

Ten tweede moet je er tijdens het koken altijd op letten dat je voedsel niet in aanraking komt met gluten. Heb je toch een product met gluten aangeraakt? Was dan onmiddellijk je handen en ga daarna pas door met koken. Was je potten, pannen en snijplanken ook goed af, zodat er geen resten van gluten aanwezig zijn.

Een feestmenu met glutenvrije voeding

Je kan je menu starten met een uiensoep. Laat het soeparoma wel weg uit dit recept. Vervolgens maak je een risotto met spinazie en snoekbaars klaar. De drie hoofdingrediënten van dit gerecht zijn van nature glutenvrij. Vervang de groentebouillon door een glutenvrije bouillonbasis, zoals die van Herbamare. Sluit je feestmenu af met een vruchtenmoes. Ook fruit is glutenvrij en bevat veel vitaminen en mineralen, wat van dit dessert de perfecte afsluiter maakt.

Meer tips om gezond te eten

Kruidenzout

Packshot Herbamare Original 250g

500g

€ 6,69

Meer weten

Herbamare Original

Heerlijk, glutenvrij kruidenzout met zeezout, bereid met verse groenten en kruiden. 100% natuurlijk!
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >