Gezonde voeding

De gezondheidsvoordelen van granola

+ een recept voor gezonde granola


Marina Cluysen

Wat is granola?

Granola is een geroosterde mengeling van havermout, noten en zaden. Doordat het geroosterd is, is het lekker krokant. Het lijkt heel erg op muesli, met als grootste verschil dat granola dus krokant is. Het is een echte ontbijttopper: de ingrediënten zijn stuk voor stuk kleine energieleveranciertjes die je bovendien lange tijd verzadigd houden.

Het leuke aan granola is bovendien dat je eindeloos kan variëren met de noten en zaden die je gebruikt. Daardoor tover je steeds weer iets anders uit je hoed. En lekker smaken doet het altijd! Daarnaast kan je nog wat extra 'toppings' toevoegen voor een extra lekkere finishing touch. Zo kan je er enkele stukjes pure chocolade (meer dan 72% cacao) aan toevoegen... Mijn persoonlijke favoriet ;)! Maar verse stukjes appel of gedroogde vruchten zoals rozijnen en abrikozen doen het ook altijd goed.

Waarom is granola zo gezond?

Ik zei het al: granola is gezond. Maar waarom is dat zo? Het geheim zit in de samenstelling :). De mix van havermout, noten en zaden zorgt er namelijk voor dat granola rijk is aan vezels, mineralen en vitaminen. Die vezels verklaren waarom je je tot de middag verzadigd voelt, na het eten van een kommetje Griekse yoghurt met wat zelfgemaakte granola.

Daarnaast is granola een goede bron van onverzadigde vetten. Noten zijn immers rijk aan omega 3: een essentiële vetzuur dat goed is voor hart en bloedvaten en voor de hersenontwikkeling en het zenuwstelsel.

Granola-gezondheidsvoordelen

Kan granola je helpen bij het afvallen?

Deze is een beetje dubbel. Veel hangt namelijk af van de samenstelling van jouw granola. Als je er heel veel suiker bij doet, zal het positieve effect op je gewicht uitblijven. Integendeel, op die manier is het zelfs een stiekeme dikmaker.

Noten worden ook vaak afgeschilderd als dikmakers omdat ze veel calorieën bevatten. Mensen die op hun lijn letten, vermijden ze dan ook als de pest. Dat is nochtans nergens voor nodig. Want noten kunnen je net helpen met afvallen. Ze zijn het ideale, verantwoorde tussendoortje. Ze helpen je op gewicht blijven, ze houden je lange tijd verzadigd, ze verlagen je cholesterol, verhogen je energieverbruik, ... Niets mis mee dus!

Kan granola je helpen bij het afvallen? Ja, ALS je hem correct bereidt én je er verantwoord mee omgaat. Elke ochtend een kommetje Griekse yoghurt met wat granola en vers fruit is bijvoorbeeld perfect, maar hele bakken granola naar binnen werken is dan weer minder slim :).

Zelf granola maken: recept gezonde granola

Dat brengt me bij het einde van deze blogpost. Om af te sluiten wil ik graag nog mijn favoriete recept voor gezonde granola met je delen. Het is een recept van Martine Prenen. In het receptfilmpje legt ze je stap voor stap uit hoe je een gezonde granola maakt en waar je mee moet opletten. Bovendien vind je in het filmpje heel wat uitleg over de gezondheidsvoordelen van de verschillende ingrediënten die ze gebruikt.

Smakelijk :)!

Meer gezonde recepten ontdekken?

Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding. Daarin vind je niet alleen heel wat informatie over gezonde voeding, maar je ontvangt ook unieke recepten, speciaal uitgewerkt voor deze nieuwsbrief. Je ontvangt deze nieuwsbrief zo'n 4x per jaar.

 

Meer tips om gezond te eten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >