A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Gezonde slaatjes: een snelle en lichte zomerse maaltijd

door Marina Cluysen, op 16 mei 2014, Voeding
Gezonde slaatjes een snelle en lichte zomerse maaltijd

Wat smaakt er lekkerder op een warme zomerdag dan een fris en knapperig slaatje boordevol gezonde groenten? Slaatjes zijn erg gezond en horen zeker thuis in je voedingspatroon. In de zomer is een slaatje ideaal als lichte avondmaaltijd, maar ook in de winter is het aangeraden om regelmatig een slaatje als lunch te nemen. We geven je alvast wat inspiratie en tips voor gezonde slaatjes die ook nog eens overheerlijk smaken.

Gevarieerde slaatjes met of zonder sla

Het is een misvatting dat gezonde slaatjes steeds sla moeten bevatten. Vele mensen houden niet (meer) zo van slaatjes, omdat ze steeds hetzelfde eten. Sla met komkommer, tomaat en worteltjes is wel lekker voor één keer, maar niet voor elke dag. Daarom is het belangrijk om te variëren. Sla is gemakkelijk om te gebruiken als basis voor je slaatje, maar is geen essentieel onderdeel. Ook met andere groenten kan je de lekkerste gezonde slaatjes samenstellen. Door veel te variëren en te experimenteren eet je nog smaakvoller!

Hoe maak ik lekkere en gezonde slaatjes?

De basisingrediënten van gezonde slaatjes zijn uiteraard groenten. Het is aangeraden om per dag minstens 700 gram groenten te eten. Door geregeld eens een salade te nemen als lunch of avondmaaltijd, bereik je dit doel veel gemakkelijker. Daarnaast kan je je slaatje aanvullen met andere ingrediënten zoals vlees of vis, een stukje brood, noten, verse of gedroogde kruiden en een lichte vinaigrette. Ook sommige fruitsoorten voegen heel wat smaak toe aan je gezonde slaatjes.

Ingrediënten voor gezonde slaatjes

Experimenteer bij het samenstellen van je slaatjes gerust met groenten en andere ingrediënten in verschillende combinaties. Zo creëer je vast en zeker je eigen favoriete slaatjes. Om je ervan te vergewissen dat je wel echt gezond eet, zetten we de gezondste ingrediënten voor slaatjes op een rijtje. Hou er rekening mee dat het grootste deel van je gezonde slaatje uiteraard uit groenten bestaat en wees matig met vlees, vis, graanproducten en saus.

  • Groenten: koolsoorten, groene bladgroenten, wortelgroenten, paddenstoelen, artisjok, bieten, avocado, prei, ui, asperge, selder, venkel, courgette, komkommer, pompoen, spruitjes. Je kan deze groenten rauw gebruiken, ze even voorkoken of in de oven roosteren.
  • Fruit: appel, banaan, alle soorten bessen, pompelmoes, kokos, meloen, papaya, passievrucht, peer, pruim, aardbei, rabarber en verse vijgen zijn heerlijke fruitsoorten die je gemakkelijk in gezonde slaatjes kan verwerken. Wees matig met fruit en eet niet meer dan 3 stukken per dag.
  • Vlees en vis: wat vlees betreft kies je voor onbewerkt vlees (geen salami, preparé, …). Ook varkensvlees is een minder goede keuze. De meeste vissoorten zijn gezond en lekker in een slaatje. Kies ook hier voor de pure variant en vermijd gefrituurde vis. Peulvruchten, bonen en tofu kunnen gebruikt worden als vleesvervangers.

Experimenteer met verschillende gezonde slaatjes

Nu je perfect weet wat gezond is, ben je vast helemaal klaar om te experimenteren met je eigen gezonde slaatjes. Om je alvast op weg te zetten krijg je van ons enkele heerlijke ideeën voor originele smaakcombinaties. We geven je ook heel wat inspiratie voor gezonde slaatjes als lichte avondmaaltijd. Ontdek ook onze database met gezonde recepten!

Recepten voor gezonde slaatjes

Gezond slaatje met avocado en aardbeien

Was en snij een krop sla of koop een zakje gemengde sla. Voeg avocado en aardbeien in plakjes toe en werk af met gehakte pecannoten. Heerlijk met een dressing op basis van olijfolie, honing, appelazijn en citroensap. Je kan hier ook gegrilde kip aan toevoegen.

Knapperige koolsalade

Meng stukjes rauwe witte kool met lente-uitjes en een kleine portie rozijnen. Maak een dressing met een klein beetje mayonaise en veel yoghurt en meng alles. Voeg op het einde nog radijsjes, geroosterde pijnboompitten en verse bieslook toe. Hou je van dit gerecht? Probeer dan zeker eens de witte kool te vervangen door rode kool of knolselder. Ook heerlijk met worteltjes of stukjes appel!

Linzensalade met aubergine

Gril aubergine, worteltjes, selder en rode ui in de oven. Kook de (groene) linzen samen met wat kruiden zoals tijm en laurier tot ze gaar zijn. Serveer de linzen met de geroosterde groenten en wat verse kruiden. Ook lekker met een stukje kip en een lepel Griekse yoghurt.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
Alles te weten komen over het glutenvrij dieet
Alles wat je moet weten over het glutenvrij dieet

Voor mensen met een glutenallergie is een glutenvrij dieet een absolute noodzaak. Maar ook wie gezond wilt eten schrapt gluten...

Close