A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Gezonde feestelijke gerechten voor de decembermaand

door Marina Cluysen, op 6 december 2016, Voeding
feestelijke gerechten

Tomatenroomsoep met balletjes gevolgd door varkenshaasje met kroketten en als dessert een kerststronk. Klinkt goed, maar wel een beetje saai, niet? Ben jij de klassieke feestgerechten ook een beetje beu? Deze gezonde feestelijke gerechten zijn een goed alternatief. Lekker feestelijk, maar toch gezond! Perfect om je vrienden en familie mee te verwennen in de decembermaand!

Tuurlijk is het heerlijk om te gourmetten of fonduen tijdens de feestdagen. Lekker makkelijk ook: je bereidt op voorhand de groentjes, bestelt wat vlees en vis bij de slager en klaar! Maar na de 5e gourmetschotel in december, ben je het best wel beu gegeten.

En ook op de varkenshaasjes, gevulde kalkoen en rosbief raak je snel uitgekeken als ze voor de zoveelste keer op het menu staan.

Mag het voor jou eens wat anders zijn? Misschien zelfs wat gezonder? Dan zijn deze gezonde feestelijke gerechten net wat je zoekt!

Gezonde feestelijke gerechten

Hieronder vind je enkele alternatieven voor de klassieke feestgerechten. Een pak gezonder, maar daarom niet minder lekker! Een stuk lichter ook. De kans op overeten is ineens een pak kleiner.

Het leuke aan een feestmenu is deels dat je de keuze hebt uit verschillende feestelijke gerechten. En dat is hier niet anders! Voor elke gang hebben wij enkele lekkere suggesties :-).

Feestelijke voorgerechten

1. Steamy Salad & Salmon – Venkelsalade met zalm

feestelijke-gerechten-venkelsalade

Dit is een lekker gezonde salade die perfect kan dienen als feestelijk voorgerecht. De ingrediënten zijn een beetje apart en daardoor net iets feestelijker dan bij een gewone salade. Heb je bang dat de venkelsmaak te overheersend zal zijn? Geen nood: de anijsachtige smaak is slechts subtiel aanwezig. Deze salade zal gegarandeerd in de smaak vallen bij jong en oud!

Ingrediënten (voor 1 persoon):

  • 200 gram venkel (½ knol)
  • 100 gram plattekaas
  • 100 gram gerookte zalm
  • 10 gram rucola
  • 20 gram veldsla
  • 1 rijstwafel
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 eetlepel fijngesneden verse dille
  • Herbamare (zout) en peper

Naar het volledige recept!

2. Carpaccio van courgettes

feestelijke-gerechten-carpaccio-courgettes

Een carpaccio van courgettes is een leuke variant op de klassieke carpaccio. Lekker en licht!

Ingrediënten (voor 4 personen):

Naar het volledige recept.

3. Soepje met shiitake en coquilles

feestelijke-gerechten-soepje-shiitake

Deze feestelijke soep is een echte voltreffer op tafel! De ingrediënten doen het al vermoeden: dit is koken op een hoger niveau! Qua smaak dan toch, want qua bereiding hebben we het weer lekker simpel gehouden :-).

Ingrediënten (voor 4 personen):

Naar het volledige recept.

Feestelijke hoofdgerechten

Vlees: Gepocheerde hoevekipfilet

feestelijke-gerechten-hoevekipfilet

Heerlijke, feestelijke twist op de klassieke kipfilet! In een krokant jasje van noten met gebakken shiitakes en een sausje van dragon met gebakken krielaardappel!

Ingrediënten (voor 2 personen):

  • 2 kippenfilets
  • 20 gram Herbamare Bouillonbasis
  • Mengeling noten
  • 200 gram shiitake
  • 1/4 bontje dragon
  • 1/2 dl rode wijn
  • 1dl bruine fond
  • 200 gram krielaardappelen

Naar het volledige recept.

Vis: Op vel gebakken zeebaars met kortgebakken schorseneren

feestelijke-gerechten-zeebaars

Een lekker visgerecht met een soepje van Herbamare Bouillonbasis en Herbamare Aroma, kort gebakken schorseneren en kastanjechampignons.

Ingrediënten (voor 2 personen):

Naar het volledige recept.

Vegetarisch: Gebakken knoflookravioli

feestelijke-gerechten-ravioli

Feestelijke gerechten kunnen ook vegetarisch zijn! Pasta smaakt eigenlijk altijd. Dit recept is zeker de moeite waard om uit te proberen!

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 150 gram bladspinazie
  • 50 gram knoflook
  • 1 sjalotje, gehakt
  • Mengsel van ½ eetlepel olijfolie en ½ eetlepel citroensap
  • 150 gram ricotta of magere kwark
  • 50 gram Parmezaanse kaas, versgeraspt
  • 1 ei
  • 100 gram wortelen
  • 1 theelepel Herbamare Original
  • Versgemalen peper
  • 1 portie deeg van speltmeel (circa 350 gram)
  • 1/2 eetlepel boter
  • 4 kleine takjes rozemarijn

Naar het volledige recept.

Bijgerechten:

Enkele bijgerechten kunnen natuurlijk niet ontbreken om het feestmenu compleet te maken. Een beetje van dit op je bord, een beetje van dat, … Niets leuker dan proeven van allerlei bijgerechtjes! Bijvoorbeeld:

Risotto met spinazie
Asperges uit de oven
Gesmoorde champignons met portsaus
Gevulde aardappel met ei-bieslooksaus
Groentegratin met geitenkaas

Feestelijke nagerechten

Een lekkere afsluiter mag uiteraard niet ontbreken! Deze feestelijke nagerechten zullen je gasten doen smullen!

1. Gezonde bosbessenmuffins

feestelijke-gerechten-bosbessenmuffins

Lekkere muffins die ook nog eens gezond zijn? Glutenvrij, lactosevrij en zonder geraffineerde suikers. Wat wil je nog meer? Ze zijn heerlijk fris van smaak, niet te zoet en licht verteerbaar. Heerlijk als afsluiter van een feestmenu. Extra voordeel? Als je gasten écht geen gaatje meer overhebben voor het dessert, kunnen ze gewoon een muffin mee naar huis nemen!

Ingrediënten (voor 6 muffins):

  • 80 g amandelmeel (of 80 g spelt- of rijstmeel)
  • 50 g havervlokken (of havermout)
  • 2 eieren
  • 40 ml natuuryoghurt
  • 5 eetlepels honing
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 150 gram bosbessen

Naar het volledige recept.

2. Gezond bananenijs

feestelijke-gerechten-bananenijs

Je krijgt verschillende smaakvariaties door het toevoegen van extra ingrediënten tijdens het mixen. Wat cacaopoeder of pindakaas is bijvoorbeeld erg lekker!

Ingrediënten (voor 1 portie):

  • Twee bananen (hoe rijper de bananen, hoe zoeter het ijs)
  • Eventueel: smaakmakers zoals cacaopoeder, pindakaas, … .

Naar het volledige recept.

3. Lactosevrije kokos-custardtaart

feestelijke-gerechten-kokoscustardtaart

Custard is een heerlijke, romige pudding die normaal van melk en eidooiers wordt gemaakt. Deze lactosevrije variant is een heerlijk alternatief als je niet goed melk verdraagt. Ideaal voor een gast met lactose-intolerantie dus. Bovendien is hij klaar in een handomdraai! Deze kokoscustard is vullend en heerlijk als toetje.

Ingrediënten (voor 6 porties):

  • 500 ml kokosmelk
  • 1 vanillestokje
  • 1 snuifje zout
  • 8 eidooiers
  • 3 eetlepels honing
  • 60 gram bosvruchten (gemengd)

Naar het volledige recept.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

  • Lily, 110 dagen geleden

    L

  • More in Voeding
    cafeïne
    6 verrassende voedingsmiddelen met cafeïne

    Over de voor- en nadelen van cafeïne had ik het eerder deze maand nog. En daarin zei ik het al:...

    Close