A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

Gezond ontbijten met havermout? Havermout-recepten voor een goede start van de dag!

door Marina Cluysen, op 19 juni 2015, Voeding
A bowl of oatmeal with bananas and nuts and honey being drizzled over it

Nog niet zo lang geleden gruwelden de meeste mensen bij de gedachte aan (havermout)pap. Spontaan beelden ze zich een bord in met daarin een dikke brij, bedekt met een melkvliesje. Maar havermout maakt momenteel een flinke comeback. Het krachtvoer vindt opnieuw de weg naar vele hongerige maagjes. Maar is het eigenlijk echt zo gezond als we denken? En wat kan je er nog zoal mee? Vandaag schotel ik je enkele heerlijke variaties van havermout-recepten voor, inclusief een receptje voor havermoutkoekjes. Perfect voor een gezond ontbijt.

Verschillende soorten havermout

Een haverkorrel is behoorlijk taai en niet geschikt om zo te eten. Haverkorrels worden dan ook eerst gewassen en gepeld. Vervolgens worden ze  gestoomd, platgewalst en in stukjes gesneden. Je zou maar een haverkorrel zijn ;-). In de winkel vind je havermout in verschillende stadia van bewerking terug. Hoe minder bewerkt de havermout is, hoe meer voedingstoffen en vitaminen hij bevat. De beste variant is dan ook de langkokende havermout die gemaakt is van hele korrels. Deze moet ongeveer 15 minuten koken. Vervolgens heb je de snelkokende variant die qua voedingswaarde nog steeds prima is. Deze gebroken haverkorrels hebben een kooktijd van 5 minuten. Als laatste heb je de instant havermout die meestal barst van de suiker en andere toevoegingen. Deze kun je beter laten liggen.

Haverveld

Wat maakt havermout zo gezond?

Havermout is, in vergelijking met andere granen, eiwitrijk. Eiwitten geven je een verzadigd gevoel en ondersteunen allerlei opbouwprocessen in ons lichaam. Ook de vezels in je havermout zorgen ervoor dat je je langer verzadigd voelt. De Beta-glucan vezels zwellen op zodra ze in contact komen met water. Zo geven ze je uren nadien nog steeds een vol gevoel. Bovendien stijgt je bloedsuikerspiegel maar heel langzaam, waardoor je geen last krijgt van pieken en dalen. Geen wonder dat mensen die willen afvallen vaak havermout eten.
De vezels zijn bovendien een lekker hapje voor je darmbacteriën. Als die goed gevoed zijn, loopt je stoelgang soepel en daar profiteert je immuunsysteem van. Ook voor het behoud van een goed cholesterolgehalte wordt havermout aangeraden. De vezels binden zich met galzouten die ook cholesterol bevatten en verlaten zo je lichaam. Verder is havermout rijk aan vitamine B1, magnesium en fosfor.

Wat met koolhydraten?

Je hoort tegenwoordig zo veel negatiefs over koolhydraten dat je haast gaat denken dat alle koolhydraten slecht zijn voor je lijn. De waarheid ligt in het midden. Koolhydraten fungeren als brandstof voor je hersenen en spieren.
De hoeveelheid koolhydraten die je lichaam nodig heeft, verschilt van persoon tot persoon. Heb je een kantoorjob en doe je daarbuiten ook weinig aan beweging? Dan is het absoluut niet nodig om je de hele dag vol te stoppen met koolhydraten. Heb je daarentegen een lichamelijk zware job of doe je veel aan sport? Dan kan je gerust meer koolhydraten eten om de reserves in je spieren aan te vullen. Havermout is dan een goede optie.

Havermout kalmeert

Als je een emotionele eter bent en regelmatig een zak koekjes wegwerkt als je boos, angstig of verdrietig bent, dan kan havermout voor jou een oplossing zijn. De langzaam vrijgegeven koolhydraten in havermout helpen serotonine aanmaken. Dit feelgood-stofje wordt in je darm aangemaakt. Voel je een emotionele eetbui aankomen? Eet een kommetje warme havermout met honing. Grote kans dat je kalmeert en je beter voelt.

Havermout met honing en noten

Is havermout glutenvrij?

Van nature is havermout glutenvrij. Addertje onder het gras? De meeste havermout wordt verwerkt in fabrieken waar ook andere granen aanwezig zijn die wel gluten bevatten. Zo kan jouw havermout toch sporen van gluten bevatten. Normaal kan je deze havermout gewoon eten. Ben je absoluut gluten-intolerant? Lees de verpakking dan goed na!

Waarom moet je havermout eerst weken?

Alle granen (maar ook bonen, noten en zaden) bevatten fytinezuur. Planten maken dit stofje aan om zich te beschermen tegen bacteriën en schimmels. In ons lichaam bindt fytinezuur zich aan mineralen zoals calcium, magnesium en zink. Deze mineralen verlaten vervolgens het lichaam via de ontlasting zonder te zijn opgenomen. Door granen zoals havermout te weken, vermindert het gehalte aan fytinezuur aanzienlijk. Laat je havermout een nachtje weken in de koelkast in een kommetje water. De volgende dag kan je het papje afspoelen in een zeef en bereiden met water of melk naar keuze.

Pimp je havermoutpap

Havermout blauwe bessen

Havermout is erg voedzaam en gezond. Maar je kan er van alles aan toevoegen om je ontbijt compleet te maken. Sowieso start je met havermout. Daar doe je water, amandelmelk, rijstmelk, kokoswater, kokosmelk, havermelk of hazelnootmelk bij.
Vervolgens kun je goede vetten toevoegen zoals een klontje kokosolie, roomboter, geraspte kokos of ongezouten noten zoals walnoten, hazelnoten, cashewnoten, … . Fruit zoals appel, peer, blauwe bessen of frambozen zorgt voor antioxidanten en vitaminen. Vervolgens kies je een smaakmaker zoals kaneel, kardemom, gember, cayennepeper of vanillepoeder. Wil je er helemaal voor gaan? Dan kan je het geheel nog afwerken met cacaopoeder, moerbeien, chiazaden of gojibessen.

Van havermout kun je de lekkerste dingen maken. De pap zelf is al heerlijk maar wat dacht je van havermoutpannenkoekjes of een smoothie met havermout? De mogelijkheden zijn eindeloos. Hieronder een heerlijk recept voor havermoutkoekjes met maar 4 ingrediënten.

Havermout-Banana Crunchies

Havermout - koekjes - banaan

Ingrediënten:

• 2 bananen
• 100 gram havermout
• 1 eetlepel lijnzaad
• 1 flinke snuf kaneel

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 175 graden en leg bakpapier op een bakplaat. Prak de bananen met een vork en meng deze met de havermout, het lijnzaad en de kaneel. Vorm er koekjes van en leg ze op het bakpapier. Plaats ze in de voorverwarmde oven en laat ze ongeveer 12 à 15 minuten bakken.

Eet smakelijk!

Hetty***

*Hetty Crèvecouer** Hetty Crèvecoeur is natuurgeneeskundig therapeut en healthblogger. Zij werkt als freelance consultant met veel plezier samen met het bedrijf A.Vogel. Ze schrijft over voeding en gezondheid en begeleidt wellnessprogramma’s. Op dit moment is ze bezig aan haar eerste boek over puur leven.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

Reacties

  • Renate, 518 dagen geleden

    Bij mij ontbreekt havermout bij het ontbijt enkel op hotel (voor één keer doe ik me dan te goed aan de overvloed van het buffet vrees ik 😉 ). Ik maak zelf regelmatig granola en in de winter steevast een warme ochtendpap met een appel en wat kaneel, in een wip klaar in de microgolfoven. Blij bovenstaand artikel te lezen, motiveert me extra!
    Groetjes, Renate!

    http://www.biomassage.be

  • Suzette Van Lancker, 517 dagen geleden

    hello,
    Moet de havermout in bovenstaand recept voor havermoutkoekjes ook eerst geweekt worden?
    Groeten,

    • Marina , 501 dagen geleden

      Dag Suzette, de havermout moet vooraf niet geweekt worden. Veel succes!

  • Marko, 500 dagen geleden

    Echt Super lekker!! Ik was er zelf nooit ookpgemen om havermout in de blender te doen. Een aanrader voor iedereen die s ochtends weinig tijd heeft maar toch gezond wil eten. Het vult enorm!

  • Veerle Goethals, 477 dagen geleden

    Moet havermout gekookt worden? Ik bak soms wat havermout in de pan en eet het met kokosmelk, fruit ed… Is dat goed? groeten

    • Julie , 475 dagen geleden

      Goedemorgen Veerle,

      Havermout moet niet gekookt worden vooraf, maar het mag zeker. Sommige mensen eten hun havermout liefst warm, andere hebben het dan weer graag koud. Het is dus eerder een kwestie van voorkeur.

      Wat je wel best altijd vooraf doet, is de havermout een nachtje laten weken. Zo verminder je het gehalte aan fytinezuur in de havermout.

      Je kan havermout met van alles combineren, afhankelijk van wat je lekker vindt. Fruit, zaden, noten, … Wat je maar lekker vindt. Je kan inderdaad gaan voor kokosmelk, maar ook amandelmelk, koemelk, rijstmelk of water kan.

      Smakelijk!

  • Willy Danneels, 364 dagen geleden

    Jammer dat bij een artikel over havermout een foto van een gewas tarwe wordt getoond.
    Groetjes, Willy

    • Marina Cluysen , 363 dagen geleden

      Goedemorgen Willy,

      Daar was inderdaad iets misgegaan. Bij deze hebben we dat aangepast. Bedankt om het even aan ons door te geven :)!

  • Mia, 326 dagen geleden

    Ik probeer nu als ontbijt koude melk in een bord met 2soeplepels havermout 1min in de microoven en daarna een gesneden banaan ….of appel….of bosbessen …of frambozen en dat is lekker ! Doe ik dat zo goed?..

    • Marina Cluysen , 326 dagen geleden

      Hallo Mia,

      Dat klinkt in elk geval lekker en volgens mij doe je het helemaal goed :)!

      Vergeet je wel niet om de havermout eerst te laten weken? Je kan het de avond ervoor in een kommetje met water doen en zo laten weken.

      Smakelijk!

  • cassandra, 308 dagen geleden

    Mijn ontbijt bestaat ook uit fruit met zelfgemaakte granola, en wat magere yoghurt met hennepzaad en chiazaad, Maar de havermout in mijn granola is dus niet geweekt… ik hou het liever krokant en bak mijn granola in de oven. Is het echt zo belangrijk dat ik hem laat weken? ik ondervind er geen last als ik het op die manier eet .. vooral als we er koekjes mee maken weken we ze toch ook niet? voor mij is havermout onmisbaar geworden, zoals in het artikel staat.. als we wat zin hebben op iets zoet dan maak ik gewoon havermoutpannekoeken met platte kaas en klein beetje kokosbloemsuiker, lekker en toch gezond! Bedankt voor mooi artikel

    • Marina , 307 dagen geleden

      Dag Cassandra, kijk eens naar wat er op de verpakking van je havermout staat. Er zijn nl soorten havermout die voorgekookt werden en dan is het fytinezuur er ook al uit.

  • janita, 305 dagen geleden

    mmmm,havermout,ik eet het al jaren in alle vormen.
    Om mee te doen naar mijn werk bak ik het met appel,rozijntjes en nooten.
    Makkelijk want zo heb je geen lepel nodig en is ook vlugger klaar dan in de oven.

    • Marina Cluysen , 305 dagen geleden

      Hallo Janita,

      Dat klinkt ook lekker! En inderdaad handig om mee te nemen :).

  • Veeku, 286 dagen geleden

    Hallo, ik heb altijd quaker havermout (de gewone natuurversie) in huis en eet het zeer graag koud met melk en fruit en noten maar ik ondervind er helaas wel darmklachten van als ik het eet (lawaaierige darmen en flatulentie). Ik week de havermout altijd voor, daarna meng ik het met yoghurt of melk en de noten en fruit. Doe ik iets fout, zou ik de havermout best toch voorkoken en laten afkoelen?

  • Micheline Meirlaen, 259 dagen geleden

    Ik eet al enkele jaren ‘s morgens een havermout ontbijt. Ik doe 4 soeplepels havermoutvlokken in mijn bowl 2 gesneden dadels/of abrikozen/ vijgen of 1 soeplepel krenten, dan nog een soeplepel chiazaad soms ook gojibessen en daarop de havermelk/amandelmelk (super)/ rijstmelk of soyamelk. Ik vind het heel lekker als ik het ‘s avonds al klaarmaak, dan is alles lekker geweekt. en toch consistenter. ‘S morgens is het vloeibaarder. Ik durf er ook wel eens een banaan bij doen ‘s morgens ook heel lekker en heeft dan een betere beet maar dan doe ik er geen andere gedroogde vruchten bij. Ik heb dus nooit geen honger in de voormiddag, maar drink wel nog extra in de loop van de voormiddag een halve liter water. Groetjes, Micheline

  • More in Voeding
    Kokosolie
    Kokosolie: kerngezond of knotsgekke trend?

    Kokosolie is aan een echte opmars bezig in België. Meer en meer mensen schuiven de olijfolie en bakboter aan de...

    Close