Weerstand

Een winterdip voorkomen?

Dat doe je zo!


Marina Cluysen

Samen met het vallen van de blaadjes, begin jij last te krijgen van allerlei klachten. Je voelt je plots erg moe, hebt nergens zin in, … . Nochtans voelde je je een week geleden, toen de zon nog dagelijks scheen, nog prima. Maar het koude, donkere weer gaat bij jou in de kleren zitten. En de gedachte dat je nog enkele maanden met dit soort weer zit opgescheept, maakt het er allemaal niet beter op.

Sommige mensen zijn erg gevoelig voor een winterdip. In België zouden er jaarlijks een paar 100 000 mensen last van hebben. Velen van hen krijgen er elk jaar opnieuw mee te maken en weten al wat hun te wachten staat zodra de herfst en winter z’n intrede doet. Anderen overkomt het maar een enkele keer, bijvoorbeeld wanneer de ‘winter’ uitzonderlijk lang duurt en het mooie weer langer dan normaal uitblijft.

Winterdip symptomen

winterdip-symptomen

Allereerst is het handig om de symptomen van een winterdip te (her)kennen. Als je weet waar je op moet letten, kan je een winterdepressie namelijk sneller opsporen. De meest voorkomende symptomen van een winterdip zijn:

  • vermoeidheid;
  • een gebrek aan energie;
  • gewichtstoename;
  • lusteloosheid;
  • grote behoefte aan slapen;
  • neerslachtig/somber gevoel;
  • prikkelbaarheid;
  • verminderde behoefte aan sociaal contact.

Zijn bovenstaande symptomen voor jou erg herkenbaar? Maak dan zeker een afspraak met je huisarts. Hij of zij kan met zekerheid de juiste diagnose stellen.

Hoe lang duurt een winterdip?

Een winterdip is erg seizoensgebonden, waardoor ook de duur van een winterdepressie meegaat met de seizoenen. Zodra de dagen weer lengen en je terug meer zonlicht opdoet, verdwijnt een winterdepressie doorgaans vanzelf. In het slechtste geval heb je er dus enkele maanden last van (bij het begin van de herfst of wanneer de winter z’n intrede doet, tot de lente). In het beste geval duurt het slechts enkele weken. Zelf heb ik er bijvoorbeeld de laatste weken van februari wel eens last van, wanneer de winter op z’n einde loopt en de koude nu toch echt wel genoeg geweest is voor mij :-).

Winterdip voorkomen

Een winterdip voorkomen is op zich niet zo moeilijk. Als je weet dat je er gevoelig voor bent, kan je heel wat ondernemen om de kans op een winterdepressie te verkleinen. Een overzicht van wat je zoal kan doen.

Zoek de frisse buitenlucht op

Ga bij voorkeur ’s ochtends vroeg naar buiten, wanneer het net licht is. Een korte ochtendwandeling is op zich al voldoende. Dit zorgt ervoor dat je goed wakker wordt aangezien je dan meteen na het opstaan al een portie daglicht binnenkrijgt.

Bovendien schiet je op deze manier dubbel raak: bewegen is immers ook goed om een winterdip te voorkomen.

Vitamine D

In België hebben veel mensen last van een vitamine D-tekort. Dit doordat we minder vaak kunnen profiteren van het mooie weer dan mensen in meer Zuiderse landen. Maar zeker in de wintermaanden is dit tekort erg groot. Een vitamine D-supplement is dus zeker geen overbodige luxe nu en helpt je om een winterdepressie te weren.

winterdip voorkomenZorg dat het zonlicht bij je kan

Zit je heel de dag achter je bureau of voor de televisie in een donker hoekje? Dan krijgt het weinige daglicht dat er is, niet eens de kans om jou te bereiken. Installeer je daarom ergens vlakbij een raam, zodat je het daglicht buiten ook kan zien terwijl je aan het werken bent, televisie kijkt of een boek leest.

Let op je voeding

Het hormoon serotonine, ook vaak het feelgood-hormoon genoemd, zorgt ervoor dat je goedgemutst door het leven gaat. Dit hormoon wordt aangemaakt door tryptofaan, een eiwit dat je opneemt door het eten en drinken van melk, kwark, vlees, schaal- en schelpdieren, ei, banaan en noten.

Eet daarnaast ook minstens 1x per week vette vis: deze bevat veel Omega 3 vetzuren die goed zijn voor je gemoedstoestand. Wanneer je hier een tekort aan hebt, loop je meer risico op depressie.

Lichttherapie

Door het gebrek aan daglicht in de wintermaanden, raakt je biologische klok in de war. En daardoor krijg je dus onder andere te maken met een slechte gemoedstoestand. Bij lichttherapie wordt er gebruik gemaakt van de helende kracht van licht aan de hand van een intense lichtbron die rechtstreeks op het netvlies valt.

Hierdoor functioneert je biologische klok terug optimaal en kan je een winterdepressie of winterdip voorkomen worden. Een kuur van een week, waarbij je dagelijks +/- 45 minuten aan lichttherapie doet, maakt voor de meeste mensen een groot verschil. Je kan makkelijk dit makkelijk thuis zelf doen. Laat je wel vooraf adviseren door je huisarts over het gebruik.

Meer weten over weerstand?

Weerstandscoach

Weerstandscoach

Ontdek ons ​​speciale weerstandsprogramma om jouw natuurlijke afweer dagelijks te verbeteren.

Schrijf je nu GRATIS in!

Laatste wijziging op deze pagina: 10-10-2022

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >