Gezonde voeding

De zin en onzin van diëten


Marina Cluysen

Crash dieet: geen goed idee

Weinig of niets eten, een minimum aan calorieën binnenkrijgen en in zeer korte tijd flink wat kilo’s kwijtraken. Een crash dieet dus. Zijn dit soort diëten effectief? Als je enkel kijkt naar de kilo’s….dan wel ja. Maar bij een crash dieet verlies je vooral vocht i.p.v. vet. En een nog dikkere maar: dergelijke diëten resulteren vaak in een tekort aan belangrijke voedingsstoffen. Dit door het rigoureus schrappen in je dagmenu. De balans is volledig verdwenen.

Het jojo-effect van het crash dieet

En dan de extra nekslag: het jojo-effect. 5 kilo eraf, 7 kilo eraan…zoiets. Over een gebrek aan balans gesproken. Maar hoe zit het nu eigenlijk met dat jojo-effect door diëten? Dat heeft in feite alles te maken met onze spaarstand. Als je plots veel minder eet, past je lichaam je stofwisseling aan. Dat komt doordat je lichaam denkt dat het in een soort van hongerwinter terecht is gekomen. De schakel gaat dan in ‘spaarstand’ zeg maar. Je stofwisseling vertraagt, je verbrandt minder vet en je verliest spiermassa. Vandaar dus dat gewichtsverlies. Op de korte termijn dan toch…

Zwaarder dan ervóór

Op zó weinig voeding functioneert niemand heel lang. Na een tijdje ga je vanzelf weer meer eten. En weet je wat je lichaam dan denkt? Vetreserves opbouwen! Want wie weet komt er binnenkort wéér zo’n hongerwinter. Bovendien is je stofwisseling niet meer gewend aan grotere hoeveelheden voedsel. Met als schrijnend resultaat dat je minder calorieën verbrandt en minder kunt eten en dat je lichaam – terwijl je nog steeds minder eet dan vóór je dieet – toch groeit. Of in vrouwentermen: de weegschaal geeft uiteindelijk een hoger getal aan. In dat geval is diëten dus een maat voor niets.

Effectief diëten mét resultaat

Vaak neemt ons gewicht toe door onze leefgewoontes. We eten teveel of ( zonder dat we het weten) de verkeerde dingen. We passen ons voedingspatroon niet aan onze levensfase aan, we snoepen dat het een lieve lust is, we bewegen te weinig … of het is een combi van dat alles.

Logisch dat we dat even snel willen ‘oplossen’ door in de vlugte wat kilo’s te verliezen. Maar dat resultaat is dus helaas nooit duurzaam. Even terug naar de oorspronkelijke betekenis van het woord ‘dieet’: een leefregel wat eten en drinken betreft. Dat houdt al meer steek! Want: een leefregel is iets duurzaams. Het aanpassen van je dagmenu is dus prima, maar zorg ervoor dat je het vol kunt houden. Anders ben je terug bij af, voor je het weet…

5 dieet tips voor duurzaam gewichtsverlies

Je levensstijl veranderen. Met als basisreden: een gezonder lijf. En daarnaast: duurzaam wat kilo’s kwijtraken. Dat doe je door deze big 5 van dieet tips structureel toe te passen…

Tip 1: 75% uit groenten en fruit

Probeer ervoor te zorgen dat 75% van je dagelijkse voeding uit groenten en fruit bestaat. Deze bevatten veel vezels en doordat ze goed gekauwd moeten worden, zorgen ze sneller voor een verzadigd gevoel. Je kunt een deel ervan ook in een smoothie verwerken. Vind je het moeilijk om groenten toe te voegen aan je smoothie? Begin dan met bladgroenten; die proef je echt nauwelijks.

Tip 2: kies langzame koolhydraten

Snelle koolhydraten (eigenlijk suikers) hebben een verslavend effect. Allereerst doordat ze onze hersenen een seintje geven alsof de jackpot gewonnen is (komt doordat er in de oertijd weinig zoet voorhanden was). En daarnaast doordat ze onze bloedsuikerspiegel supersnel laten stijgen (en vervolgens nóg sneller dalen). Resultaat? Je wilt die piek opnieuw ervaren. Een lastige vicieuze cirkel, maar niet onmogelijk om te doorbreken.

Ook als je aan het diëten bent, heeft je lichaam koolhydraten nodig. Maar je moet ze uit andere voedingsmiddelen halen. Voedingsmiddelen met een lage Glycemische Index (GI). Bijvoorbeeld:  groenten, fruit, noten, zaden, wilde rijst, bruine rijst, zilvervliesrijst, volkoren- en spelt producten, havermout, quinoa, boekweit, peulvruchten en bonen.

Tip 3: voldoende vet en eiwit

Voor een vol en verzadigd gevoel én voldoende essentiële stoffen om alle lichaamsprocessen goed te laten verlopen, zijn vetten en eiwitten onmisbaar. Sterker nog: door voldoende vetten en eiwitten te eten, neemt je snackbehoefte vaak af. Calorieën tellen wordt dan ook een stuk minder interessant, omdat je ‘kwalitatiever’ eet. We leggen je hier uit hoe het dan zit met die vetten en eiwitten en wat je dan zou kunnen eten.

Tip 4: snoep gezond

  • soms heb je gewoon even zin in iets tussendoor. Probeer het dan wel gezond te houden. Even schakelen, maar het went. Neem bijvoorbeeld:
    Worteltjes, olijven, cherrytomaatjes, plakjes komkommer, mini-paprika of radijsjes;
  • komkommer met hüttenkäse, mini-paprika’s met een beetje geitenkaas, cherrytomaatjes met een stukje mozzarella en een blaadje basilicum of reepjes augurk in plakjes rosbief;
  • een hardgekookt eitje;
  • een handje ongezouten en ongebrande noten zoals amandelen, macadamia’s, paranoten, walnoten, pecannoten, hazelnoten of pistachenoten (pinda’s zijn géén noten);
  • fruit.

Tip 5. Go crazy sometimes!

Af en toe moet je jezelf gewoon belonen voor al dat harde werk! Sta jezelf daarom soms iets toe dat je verschrikkelijk lekker vindt. Ook al is het superslecht voor je. De boog kan niet altijd gespannen staan, ook niet tijdens het diëten. Dus beloon jezelf zo nu en dan met een bakje chips, een stukje taart, een paar bitterballen of wat dan ook. Dan weet je daarna weer waar je het allemaal voor doet ;-)

Bye, bye diëten? Hallo gezonde levensstijl!

Een gezonde levensstijl is dus de beste weg naar een gezond gewicht. Door iets meer te bewegen en continue gezonde keuzes te maken op vlak van voeding, verlies je immers ook kilo's. En het mooie daaraan? Deze kilo's blijven er achteraf ook écht af. Geen jojo-effect dus!

Klinkt dat jou als muziek in de oren, maar heb je niet meteen een idee hoe je nu best van start gaat? Schrijf je dan gratis in voor onze nieuwsbriefspecial rond gezonde voeding. Daarin vind je niet alleen heel wat informatie over gezonde voeding, maar je ontvangt ook unieke recepten, speciaal uitgewerkt voor deze nieuwsbrief. Je ontvangt deze nieuwsbrief zo'n 4x per jaar.

 

Meer tips om gezond te eten

Molkosan

Molkosan 200ml

1000ml

€ 22,99

Meer weten

Molkosan Original

Melkwei concentraat met L+ melkzuur
Meer weten

Dieet kruidenzout

Packshot Herbamare Natriumarm Dieetzout

125g

€ 4,59

Meer weten

Herbamare Natriumarm

Natriumarm dieetzout met 14 verschillende verse biologisch geteelde groenten, tuinkruiden en …
Meer weten

Laatste wijziging op deze pagina: 27-07-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >