A.Vogel Blog

Taal/Langue

0 artikelen in winkelwagentje

 

A.Vogel blog – natuurlijk & gezond

De terugkeer van de boon (en andere peulvruchten)

door Marina Cluysen, op 22 maart 2016, Voeding
Bonen

Bonen, en peulvruchten in het algemeen, zijn bij veel mensen onbekend en daardoor onbemind. Jammer, want ze hebben zoveel goeds te bieden. Persoonlijk ben ik gek op peulvruchten. Ik lust ze in alle kleuren en vormen (cannellinibonen, kikkererwten, zwarte bonen, rode linzen, groene linzen, …) en zet ze heel vaak op het menu. Waarom ik dat doe, ontdek je hier!

En laat 2016 door de Verenigde Naties nu net uitgeroepen zijn tot het ‘Internationale Jaar van de Boon’. Met deze campagne wil de VN peulvruchten in de kijker zetten en al het goede ervan promoten.

Waarom peulvruchten eten?

Waarom ik vaak peulvruchten eet? Ik eet voor 95% vegetarisch. Vlees en gevogelte eet ik niet, maar vis af en toe wel. Eigenlijk ben ik dus een pescotariër zoals dat zo mooi heet. Voor alles is er een labeltje tegenwoordig ;-). Als je weinig of geen vlees of gevogelte eet, is het belangrijk dat je andere eiwitbronnen aan je voeding toevoegt. Bewerkte vleesvervangers zijn niet meteen de meest gezonde keuze. Bonen en peulvruchten daarentegen wel.

Regelmatig peulvruchten op het menu zetten is heel gezond. Wist je dat peulvruchten een essentieel onderdeel zijn van het menu in de zogenaamde Blue Zones? Blue Zones zijn regio’s in de wereld waar mensen gezond en gelukkig oud worden. Eén van de dingen die al deze mensen gemeenschappelijk hebben, is een grotendeels plantaardig dieet waar peulvruchten een vaste plaats hebben op het menu.

Peulvruchten zijn daarnaast ook nog heel duurzaam. De teelt ervan belast ons milieu minder dan de veeteelt. En veel bonen worden geteeld in Nederland, dus het zijn vaak lokale producten. En bonen zijn nog goedkoop ook!

Bonen-duurzaam

En niet onbelangrijk: ze zijn vooral heel lekker. Als je niet zo’n peulvruchtenliefhebber bent, heb je misschien nog niet de juiste peulvrucht of bereidingswijze geprobeerd? Er zijn zoveel verschillende peulvruchten dat je er eindeloos mee kunt variëren in je gerechten. Hieronder vind je enkele ideetjes. Er zitten vast wel gerechten bij die jij lekker vindt.

Koken met peulvruchten

Wat dacht je van:

Bonen-chili-sin-carne

Ook tijdens de Lenteweek maken we enkele lekkere gerechten met peulvruchten, zoals een vegetarische wok, een linzenburger en een regenboogsalade.

Langer verzadigd met bonen

Bonen zijn ook een goede keuze voor wie wat kilootjes kwijt wil. Ze vullen goed, waardoor je minder gaat eten en ze laten je bloedsuiker niet pieken waardoor je minder snel weer trek krijgt.

Als je gedroogde bonen koopt die je zelf kookt, kun je ze nog een extra boost geven door een stuk kombu mee te laten koken. Kombu is een soort zeewier en is rijk aan jodium, belangrijk voor een goede werking van de schildklier.

Wil je het iets makkelijker? Kies dan voor bonen in glazen pot (of blik), dan heb je zo een gezonde maaltijd op tafel.

Leen***

Boon-Leen Pairon*** Leen Pairon is Trainer Hormoonfactor en haar passies zijn koken en sport. Zij begeleidt haar klanten naar een gezonde levensstijl met advies op vlak van voeding, stressbeperking en beweging volgens de principes van de Hormoonfactor.

Haar tips en recepten deelt ze ook op haar blog www.howabouthealthy.be.

Jouw reactie

Jouw e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met een *

More in Voeding
Fermenteren
Fermenteren: goede beestjes houden ons gezond

Wat zo’n 10.000 jaar geleden begon als toevallige ontdekkingen door onze voorouders en de laatste 60 jaar helemaal uit onze...

Close