Stress

7 tips om een winterdepressie te voorkomen


Marina Cluysen

De morgenstond heeft…

Inderdaad, goud in de mond. Desondanks de kortere dagen is het belangrijk dat je niet meer slaapt dan normaal. Geef niet toe aan de drang om veel te slapen en doe overdag geen extra dutjes. Houd je aan je normale slaapritme.

Voorkom een winterdip met zon

De voornaamste oorzaak van een winterdepressie is het tekort aan zonlicht. Geniet daarom van het zonlicht dat er is en ga zoveel mogelijk naar buiten. Doe overal de gordijnen open en laat al het licht binnen! Ook op het werk is het belangrijk om voldoende licht binnen te laten. Je kan eventueel lichttherapie overwegen.

Lachen is gezond

Wil je tijdens deze donkere dagen liever knusjes onder een dekentje naar een film kijken? Zeker geen slecht idee, maar toch is het belangrijk om je sociaal leven te onderhouden en af te spreken met vrienden. Lachen, plezier maken en praten met vrienden en kennissen lucht namelijk op!

Gezond eten voorkomt een winterdepressie

Zorg voor een gezond voedingspatroon. Ga niet overmatig veel zoetigheden en koolhydraten eten, dit zorgt voor gewichtstoename en je wordt daar zeker en vast niet gelukkiger van. Eet liever groenten en fruit, en zorg voor voldoende afwisseling! Ook voldoende water drinken is belangrijk om een winterdipje tegen te gaan.

Wees actief en creatief

Ga sporten, maak een gezellige wandeling, probeer een nieuw recept uit, etc. Het is belangrijk dat je actief en creatief bezig blijft tijdens het najaar. Op die manier kan je je zinnen verzetten en verdrijf je melancholische en sombere gedachten.

Maak tijd voor jezelf

Maak tijd om te ontspannen. Neem bijvoorbeeld een warm bad, ontspan met een goed boek of drink een heerlijke kop Bambu… Doe iets wat jou blij maakt en geniet van elk moment!

Meer weten over slaap en stress

Laatste wijziging op deze pagina: 11-03-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >