Slaap

10 slaaptypes die iedereen herkent!

Welk slaaptype ben jij?


Marina Cluysen

1. De snurker

Slaaptypes: De snurker

Iedereen die met jou al eens het bed gedeeld heeft, kan het beamen: oordopjes zijn noodzakelijk! Tijdens je slaap produceer jij namelijk met gemak enkele tientallen decibels aan snurk-geluiden. Wanneer jij 's ochtends lekker uitgerust ontwaakt, voel je je best wel eens schuldig als je van je partner hoort dat die weer geen oog heeft dichtgedaan door jouw gesnurk. Maar ja... Veel kan je er ook niet aan doen natuurlijk. Of toch?

Tips bij snurken

Snurken komt voor op alle leeftijden, maar neemt toe met de ouderdom. Dit komt doordat het slijmvlies in je keelholte verdikt, door een toename van vetweefsel en door verslapping van slijmvlies en huid. Op volwassen leeftijd snurken ongeveer één op vijf mannen en één op tien vrouwen. Snurken komt dus vaker voor bij mannen dan bij vrouwen.

Hoewel al dan niet snurken afhangt van enkele externe risicofactoren, kan je met deze tips je gesnurk wel tot het minimum beperken:

  • probeer niet te zwaar te eten voor je gaat slapen;
  • stop met roken;
  • houd je lichaamsgewicht onder controle: hoe meer overgewicht, hoe groter de kans dat je snurkt;
  • slaapmiddelen zorgen ervoor dat je spieren verslappen. Daardoor vernauwt ook je huig of het gedeelte van de keelholte achter de tong. Het drinken van alcohol heeft hetzelfde spierverslappende effect;
  • slaap niet op je rug: daardoor zakt je tong naar achter in je keel waardoor de kans groter is dat je snurkt. Probeer zoveel mogelijk op je zij te gaan liggen.

2. De woelrat

Slaaptypes: De wroeter

's Avonds kruip jij netjes in bed. Maar hoe je weer wakker wordt, is steeds weer een raadsel. Jij wriemelt en wroet zo hard in je slaap, dat je er zelfs niet meer van opkijkt als je weer eens midden in de nacht wakker wordt met je hoofd aan het voeteneinde van je bed. Je partner heeft 's nachts al meermaals een stomp van je te verwerken gekregen wanneer jij je weer eens omdraaide.

3. De babbelaar

Slaaptypes: De babbelaar

Voer jij 's nachts ook hele gesprekken in je slaap? Moet je partner 's ochtends nog steeds lachen met alle onzin die je nu weer hebt uitgekraamd? Dan is dit jouw slaaptype: de babbelaar! Je herhaalt gesprekken die je overdag gevoerd hebt, gaat erop verder of geeft er een hele nieuwe wending aan, spreekt de gesprekken die je in je dromen hebt luidop uit, ... . Eén ding is zeker: met jou in bed is het nooit saai ;)!

4. De midnight snacker

Slaaptypes - midgnight snacker

Het moeilijkste aan naar bed gaan? Je tanden poetsen. Want dat betekent dat je afscheid moet nemen van je teerbeminde eten. Voor even dan toch. Het gebeurt zeer regelmatig dat jij 's nachts even opstaat voor een lekkere midnight snack... Al die activiteiten die je beleeft in je dromen kosten ook energie, weet je wel ;).

5. De dierenvriend

Slaaptypes - de dierenvriend

In jouw bed is steevast minstens één huisdier terug te vinden. Jouw hond of kat is meer dan welkom om samen met jou te genieten van dat heerlijk zachte bed, de warmte van de dekens en de zachtheid van je hoofdkussen. Jij bent dan ook een échte dierenvriend. Sharing is caring :)!

Dat je huisdieren je ook wel eens durven storen in je slaap, kan dit slaaptype niet deren.

6. De nachtbraker

Slaaptypes - nachtbraker

Kan jij de slaap niet vatten voor 12u 's nachts? Dan is jouw slaaptype de nachtbraker. Jij kan er jezelf echt niet toebrengen om in slaap te vallen op een 'redelijk' uur. De nachturen zijn voor jou net de meest productieve uren van de dag! Nachtbrakers zijn dan ook echte avondmensen. En een avondmens wordt nu eenmaal pas later op de avond moe en gaat dus ook later slapen.

In een maatschappij die gericht is op ochtendmensen trekken avondmensen aan het kortste eind. Zij moeten namelijk leven volgens een ritme dat hun eigenlijk niet ligt. Dat zorgt ervoor dat ze zich door de ochtend heen geeuwen, en pas echt op dreef komen in de namiddag. Jij hebt gewoon een ander levensritme.

7. De dief

Slaaptypes - dief

Jouw partner weet het al langer dan vandaag: 's nachts verandert jij in een echte, koelbloedige dief! Een lakendief :). Je partner ligt de helft van de nacht te rillen van de kou, terwijl jij heerlijk ligt te soezen onder een dubbele lading donsdeken! Wanneer je 's ochtends weer klachten krijgt van je partner, voel je je wel een klein beetje schuldig. Maar jij kan er toch ook niet aan doen dat het gewoon zó fijn slaapt onder een extra portie dekens :)?

8. De Schone Sla(a)p(st)er

Slaaptypes - schone slaapster

Mensen die zich herkennen in het slaaptype van de nachtbraker, herkennen zich doorgaans ook in dit slaaptype. De Schone Sla(a)p(st)ers onder ons doen namelijk niets liever dan ongestoord uitslapen. Heerlijk, in je bed blijven liggen tot ver na 10u 's ochtends! Daar kan je echt van genieten. Alleen jammer dat het bijna alleen maar in het weekend kan :(.

9. De snoozer

slaaptypes - snooze

Ook een herkenbaar slaaptype voor de nachtbrakers én de Schone Slaapsters. Wanneer je wekker voor de eerste keer afgaat, draai jij je liefst nog een paar keer om! De snooze-button is dan ook jouw favoriete knop op de wekker. Dat er mensen bestaan die al bij het eerste wekkersignaal fluitend uit bed springen, is voor jou onbegrijpelijk. Snoozen is echter minder onschuldig dan het lijkt. In deze blogpost lees je er alles over!

10. De vroege vogel

Slaaptype - vroege vogel

In tegenstelling tot nummer 6, 8 en 9 ben jij een echte ochtendmens. Jij houdt van de allereerste zonnestraaltjes die door je gordijnen piepen en springt nog voor het eerste wekkersignaal fluitend uit bed. Ochtendstond heeft goud in de mond! Jij bent simpelweg zo blij dat je weer aan een nieuwe dag mag beginnen, dat je spontaan een ochtenddansje doet als het juiste liedje afspeelt op je wekkerradio :).

Word jij altijd vroeg wakker, maar is dat niet naar je zin? Word je met andere woorden té vroeg wakker en voel je je niet uitgeslapen, maar kan je toch de slaap niet terug vatten? Dan heb je misschien wel last van een slaapstoornis. In dit artikel vind je enkele tips terug om je nachtrust vlotter te doen verlopen.

Schrijf je in voor de A.Vogel Slaapcoach

Bovendien kan je ook samen met de A.Vogel Slaapcoach werken aan je nachtrust. Schrijf je vandaag nog gratis in en ontvang meteen interessante tips om beter te slapen en uitgerust wakker te worden!

banner-slaapcoach

Meer weten over slaap en stress

Laatste wijziging op deze pagina: 11-03-2020

Meld je nu aan! Gratis nieuwsbrieven en specials van A.Vogel

Inspiratie voor een gezond leven!

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

tip

Ontvang elke maand onze nieuwsbrief met handige tips voor een gezonde lifestyle

Ik schrijf me in >